Hier aan de kust…wonen aan het strand - Mart
Home / Stories / Hier aan de kust…wonen aan het strand

Hier aan de kust…wonen aan het strand

Wonen aan het strand, wie wil dat nu niet? Het is een droom van heel veel mensen om dicht bij de zee te wonen.

De zee geeft kracht en energie, het blauwe water kalmeert en het alsmaar doorrollende ritme van de golven inspireert haast bijna vanzelf tot een ontspannende, stijlvolle levensstijl.

Nederlandse kusthuizen

Zelf woon ik dicht bij het bos. Heerlijk, ik zou niet anders willen. Maar de afgelopen voorjaars- en zomermaanden mocht ik een paar reportages maken over mensen en hun huizen aan de kust. Ik interviewde ze van Zeeland tot Noord-Holland, de Waddeneilanden, Friesland en Groningen en, eerlijk is eerlijk, dat wonen aan het strand (sommige wonen er bijna op!) heeft enorm veel pluspunten.

wonen aan het strand

Wonen aan de kust

Niet te moeilijk

De bewoners van deze Nederlandse kusthuizen hebben zich bij het inrichten bijna allemaal laten inspireren door de invloeden van de natuur, het licht en de ruimte. Dat zie je terug in de open ruimtes; in de eenvoudige meubels die de natuurlijke schoonheid van de branding en het strand benadrukken. Verder veel nautische streepstoffen, koel katoenen canvas, kustkleuren –van oestergrijs tot felle details van aquamarijn-, maar ook veel sloophout (met een knipoog naar het aangespoelde hout op het strand), en vooral: niet te moeilijk, een huis is om in te wonen en van te genieten.

wonen aan de kust

aan de kust wonen

Licht en luchtig

Woonkamers aan de kust zijn heel informeel met een eclectische mix van interieurstijlen, gevonden objecten en kunstwerken. Spontaniteit bij het inrichten viert hier hoogtij, maar wie goed kijkt ziet dat er met zorg is ingericht. De aandacht gaat uit naar de natuurlijke elementen. Onbehandelde houten vloeren, een openhaard afgewerkt met beton, eenvoudige strandkleuren en weinig textiel. Het interieur is en blijft licht en luchtig, met name in de warme zomermaanden.

Schitterend uitzicht op zee

De meeste kusthuizen hebben een goed, zo niet adembenemend, uitzicht op zee. Schuifdeuren, grote ramen, erkers en serres laten zeeën van licht door waardoor de link tussen binnen en buiten snel is gelegd. Stoelen, banken, chaise longues, een hangmat, alles wordt op een dusdanige manier neergezet, zodat iedereen optimaal kan genieten van het schitterende zicht op de zee.

Eenvoudige muren en vloeren

Hoewel een mix van interieurstijlen prima tot z’n recht komt in deze huizen, zou ik aanraden te kiezen voor stoelen en banken in eenzelfde stijl. Dat schept (weer) rust en zorgt ervoor dat alle aandacht naar buiten is gericht. Dat geldt ook voor een te veel aan accessoires en volle muren…het leidt allemaal af van wat er buiten gebeurt. Dus zo weinig mogelijk versiering, eenvoudige muren en vloeren, dat hoort bij een strandhuis. Onbehandelde of geverfde houten vloeren zorgen voor rustgevende lijnen en harmonie en, ook heel fijn, ze kunnen tegen een stootje.

Verweerd riet

Wonen aan zee staat gelijk aan eenvoud. En dat kun je laten weerspiegelen in de materialen en texturen die je kiest voor je woonkamer. Hoe groot de ruimte ook is, natuurlijke elementen moeten overheersen. Met tafels, stoelen en kasten waarin je de kustlijn als het ware terugziet. Witgewassen hout, verweerd riet en roestend metaal passen hier allemaal bij. Een openhaard of stoere houtkachel zorgen voor de puntjes op de i. Ze zorgen voor sfeer en warmte tijdens frisse maanden wanneer deze huizen blootstaan aan het natte en koude  zeeklimaat.

Zelf strandgevoel creëren

Weet je wat zo leuk is? Het maakt helemaal niet uit in wat voor huis je woont, een appartement in de stad, een woning op het platteland of misschien aan de rand van het bos…je kunt met bovenstaande tips overal een strandgevoel creëren!

(Bronnen: foto: 1 aanzee.com, foto: 2,4 bijzonderplekje.nl, foto: 3 amelandwellnesshuizen.nl, foto: 5 tutoyerlesanges.tumblr.com )