Herfstig moodboard - Mart
Home / Stories / Herfstig moodboard

Herfstig moodboard

Ik ben dol op de herfst. Op de zon die de felle herfstkleuren nog eens extra diep maakt, op de noten en paddenstoelen, op de rijpe appels waar je de heerlijkste appeltaarten van kunt maken en niet te vergeten op de geur. De intense geur van aarde en mos, bladeren en gras. Het najaar vormt voor mij één grote bron van inspiratie. Het is daarom niet gek dat juist in deze tijd van het jaar mijn interieur regelmatig een flinke make-over ondergaat.

Natuurlijk kun je in dit jaargetijde al gauw verzanden in het gebruik van de standaardtinten; zoals geel en oranje. Maar wist je dat mosgroen, oker en bruin ook prachtige herfstkleuren zijn? Om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn met de herfst, heb ik Pinterest eens flink afgestruind, op zoek naar verschillende moodboards met het thema najaar. Deze boards wil ik graag met jullie delen, want je kunt er leuke inspiratie uit opdoen. Misschien is het ook leuk om zelf weer eens aan de slag te gaan met een moodboard. Pak gewoon eens een stapel (woon)tijdschriften en knip alle plaatjes uit die volgens jou het meest bij de herfst passen. Verzamel ook wat spulletjes uit de natuur, die je bij het moodboard legt. Zo krijg je prachtige ideeën voor jouw herfsthuis.

foto2-bruinalsbasiskleur

Typisch herfst

We beginnen met een herkenbaar moodboard. Je ziet de typische herfstkleuren voorkomen; oranjetinten. Grappig zijn de natuurplaatjes. De meeste mensen denken bij de herfst namelijk al snel aan het bos, daar waar de herfst het meest zichtbaar is. Ook de bessen en kastanjes zijn een typisch herfstplaatje. Met de bessen kun je overigens ook leuk in je interieur aan de slag. De prachtige eenvoud van een bessentak tegen een grijze muur is een stilleven op zich.

foto3-herfst

foto4-bruin-basiskleur

Bruin als basiskleur

Van het warme en diepe oranje maken we een sprongetje richting bruin. Een kleur die een stuk basaler en eenvoudiger oogt dan de eigenzinnige, springerige oranjetinten. Ook bruin is een typische herfstkleur, hoewel de kleur zich meer aan het einde van de herfst manifesteert. Bruin is een prachtige warme kleur, die prima te combineren is met grijs, oker en oranje. Het gevaar van deze kleur ligt hem in de eenvoud; een bruin interieur kan al snel vlak aandoen, als het niet met een andere, meer sprekende kleur wordt gecombineerd. Je ziet dit ook in beide moodboards terug. De uitstraling van de borden is vrij eenduidig, bijna veilig. Zorg er daarom voor dat je bruine elementen altijd gebruikt in samenspel met een wat fellere tint, als oker, oranje of dieprood.

foto5-warm-enkoel

Warm en koel

Een prachtige herfst/wintercombinatie is cognac met wit. Het warme bruinoranje vertegenwoordigt de natuur en de herfst, terwijl het wit een lekkere winterse uitstraling geeft. De kleuren brengen elkaar in balans. Het wit is vrij koud en strak, terwijl het cognac de warmte in je interieur brengt. Een prachtige combinatie die je de hele winterperiode kunt vasthouden.

foto6-donker-natuurlijk

Donker en natuurlijk

Hou je van donker en knus? Dan past dit moodboard helemaal bij jou. De uitstraling van de kleuren en materialen is rustiek en warm tegelijk. Deze tinten in je interieur zorgen voor een gezellige en veilige basis en zijn een prima ondergrond voor een mooi stilleven. Wil je wat meer kleur, combineer het grijs/bruin dan met dieppaars of bloedrood. Alle kleuren die je gebruikt zullen direct de aandacht trekken, dus zorg voor eenvoudige en het liefst grote eyecatchers. Je kunt de kleuren bijvoorbeeld verwerken in een weelderige bos hoge bloemen of in de kussens op je bank.

foto7-moodboards-herfst

foto8-moodboard

Een kleur die we wat minder zien, maar die minstens zoveel aandacht verdient, is groen. Het zachte mosgroen of warme olijfgroen geeft elke kamer een intense en zachte uitstraling. Zeker wanneer je het combineert met cognac, zwart, vergrijsd zilver, bruin of bordeaux. Door zijn natuurlijke uitstraling, zijn de mogelijkheden met groen eindeloos. Verf je moodboard maar eens olijfgroen en experimenteer wat met veren, leer en dennenappels. Je zult zien hoe mooi deze natuurlijke materialen overkomen bij het groen.

(Bronnen: foto 1: pinterest.com, foto 2: 05penelope.canalblog.com, foto 3: Passion2create.nl, foto 4: get braisen.com, foto 5: countingstonesheep.tumblr.com, foto 6,7,8 etsy.com )