Haardhoutopbergers - Mart
Home / Stories / Haardhoutopbergers

Haardhoutopbergers

Regen, regen, regen. Het is de laatste dagen weer helemaal raak. De regen valt met bakken uit de hemel en kletst tegen de ruiten van mijn werkkamer. Donkere wolken doen een wedstrijdje in de lucht en de bomen zwiepen vervaarlijk heen en weer. Hoog tijd om de houtkachel weer eens flink op te porren. Stof eraf, het oude, opgebrande hout eruit en even een korte schoonmaaksessie om het ergste roet te verwijderen.

Hout halen

Maar voordat ik de houtkachel echt aan kan slingeren, staat er een jaarlijks ritueel op het programma: hout halen. En dat betekent feest. We bestellen een ‘eigen’ boom bij de boswachter, wachten tot het juiste moment om te kappen is aangebroken en dan is het hakken geblazen. Vooral zoonlief kan zich enorm verheugen op dit moment. Dubarry-laarzen aan, regenjas om zijn smalle lijfje en een stoere cowboyhoed op zijn hoofd en hij is weer helemaal klaar voor het jaarlijkse houtfeest.  

Houtopslag

Een kleine dag kost het ongeveer; het zagen, hakken en stapelen. Wanneer de mannen dan weer thuis komen met rode wangen en blaren op hun handen, moet moederlief zorgen voor warme chocolademelk met slagroom en een stevige lasagne. Als de buikjes weer vol zijn, moet het hout op een droge plek opgeborgen worden. De buitenopslag leent zich ideaal voor de grote partijen. Maar je wilt op die koude avonden natuurlijk niet om de haverklap naar buiten moeten voor een nieuwe voorraad. Daarom is het altijd handig een voorraadje binnen te hebben staan. Bovendien is het leuk als extra decoratie in huis, zeker in de winter. Het verse hout verspreidt de heerlijke geur van het bos en heeft als decoratiemateriaal een stoere en gezellige uitstraling.

Houtmand

Er zijn verschillende mogelijkheden om hout op te bergen in  je huis. De meest voorkomende is natuurlijk de houtmand. Lekker dicht bij de haard, zodat je niet met de blokken door de kamer hoeft te sjouwen.

Haardhoutkast

Wil je het hout een wat prominentere plek in je interieur geven, dan kun je kiezen voor een haardhoutkast; je kunt deze naast je haard in laten bouwen, of gewoon een los exemplaar aanschaffen. De haardhoutkasten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Geïntegreerde houtopbergruimten

Ook erg mooi zijn de geïntegreerde opbergruimten naast en onder de haard. De bovenkant is vaak van steen, waardoor je de ruimte bovenop ook nog kunt gebruiken om accessoires of kussens op te zetten.

Hout stapelen

Even door je budget heen? Dan kun je ook kiezen voor een aantal gestapelde aardappelkistjes. Zet deze kistjes met de open kant naar voren, en je kunt je hout er eenvoudig in stapelen. Nog een leuk decoratief gezicht ook.