Gezocht: sfeervolle vakantiehuisjes - Mart
Home / Stories / Gezocht: sfeervolle vakantiehuisjes

Gezocht: sfeervolle vakantiehuisjes

Ik kijk op internet heel erg graag naar te koop staande recreatiewoningen, die rond de zomermaanden in grote getalen worden aangeboden, of op websites waar vakantiehuisjes te huur staan.

En ik verbaas me er telkens weer over dat mensen hun tweede huis vaak zo ongezellig inrichten.

Mistroostig gevoel

Jaren geleden huurden mijn echtgenoot en ik (toen hoogzwanger van ons tweede kind) een huisje in Friesland. Bij binnenkomst overviel me direct een mistroostig gevoel. Een donkerbruin eikenhouten bankstel met leren, versleten kussens, tinnen kraantjeskannen, eikenhouten kastjes en een dito eethoek.

Toeristenbestendig

Hadden we ons maar beter voorbereid. Want hier stond echt het afgedankte interieur van thuis of misschien wel de erfenis van opa en oma die niemand wilde hebben en dus maar in het vakantiehuis werd neergezet. Om alles nog ongezelliger te maken hingen er verticale lamellen voor de ramen, lag er vaalblauw projecttapijt op de begane grond en zeil op de bovenverdieping. Alles zeer toeristenbestendig en heel erg ongezellig.

Fijn thuis

Gek is dat toch, dat het interieur van een tweede huis voor veel mensen een stuk minder belangrijk is dan dat van hun hoofdhuis. Terwijl ik juist denk: in je vakantiehuis moet het minstens zo fijn en leuk zijn als thuis. Want daar wil je kunnen ontspannen en genieten. Dus waarom zou je er dan de spullen neerzetten waar je thuis al jaren op bent uitgekeken?

Sfeervol, hip of landelijk

Wanneer ik tegenwoordig een vakantiehuis zoek voor ons gezin, google ik niet alleen op de regio, het aantal personen en of de hond mee mag. Maar ook op de woorden sfeer, stijlvol en interieur. Want er zijn gelukkig uitzonderingen. Mensen die een vakantiehuis kopen, opknappen en trendy, hip of landelijk inrichten. En het wordt bijna een sport om die op te sporen op internet.

Sfeervol vakantiehuis

Vakantiehuis plus+

Ik bewaar ze onder mijn favorieten met in mijn achterhoofd het idee dat we er wellicht ooit nog eens heen gaan. Maar heel vaak bekijk ik die huizen ook om inspiratie op te doen voor thuis, een artikel voor een tijdschrift of voor leuke, nieuwe winkeladresjes in een voor mij onbekende omgeving. Want het leuke van deze vakantiehuiseigenaren is dat ze super trots zijn op hun huis en de inrichting en daarom vaak zo aardig zijn om hun favoriete shopadressen te delen. En dat zijn vaak van juweeltjes van winkels, ergens op het platteland, op een plek die ik zelf nooit zo maar zou hebben gevonden.

vakantiehuis

Ontdekking!

Zo heb ik laatst twee geweldig ‘nieuwe’ vakantiehuisjes ontdekt. Op super locaties (een in het bos in Friesland, de ander aan de kust in Zeeland.) De inrichting verschilt als dag en nacht, maar ik werd van beide heel erg blij. Ik geef jullie de websites van de huisjes door. Wie weet zit er een tussen waar je zelf wel een lang weekend of een weekje door wilt brengen of bieden ze inspiratie voor thuis.

Vakantiehuis bij zee Vakantiehuis

Vintage en Scandinavisch

Het Boshuis Nijhildenberg is een prachtig houten vakantiehuis in het Drents Friese Wold. Het heeft een supergezellige houtkachel en een even zo fijne inrichting dat een beetje Scandinavisch aandoet, met van die leuke rendierkussens en veel witte meubels. En de eigenaresse heeft tal van winkel- en brocantetips! http://boshuisnijhildenberg.nl

Het andere huis Bij Neeltje, ligt in Zeeland. Een stukje rijden, maar je waant je echt aan een zuidelijke rivièra want dit stukje van Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland! Bij Neeltje is een beetje vintage ingericht, met hip behang, een frisse keuken en een prachtig Zeeuws tafereel op de muur. www.bijneeltje.nl

Twee huizen die mij thuis al een heerlijk vakantiegevoel geven. Ik hoop jullie ook!