Gewei als decoratie - Mart
Home / Stories / Gewei als decoratie

Gewei als decoratie

Ik heb een fascinatie voor geweien. Waar een ander verschrikt terugdeinst bij het zien van deze dierlijke attributen, betekent voor mij een gewei gezelligheid in huis.

In de oude pastorie van mijn opa en oma hing al zo’n prachtig gewei. Ik kon er uren naar kijken en me afvragen hoe het de eigenaar ervan verging. Eens had ik het voorrecht om het gewei in mijn handen te mogen houden. Ik weet nog dat ik schrok van het gewicht ervan. Het vulde me vol medelijden met het hert dat dit gewei mee had moeten torsen tijdens zijn wandelingen door het bos. En elke keer als we onder het gewei dineerden, kreeg ik een brok in mijn keel. Totdat mijn opa mij vertelde dat het gewei juist de grote trots van het hert was. Het was zijn ultieme wapen in de strijd om het vrouwtje.

Vanaf die dag bekeek ik het gewei anders. Het werd een trofee, dat wij even mochten lenen van de eigenaar. Een soort van ultieme gift uit de natuur.

gewei

Geweien

Gewei als decoratiemateriaal

Natuur in je interieur

Tegenwoordig zie ik een gewei als symbool voor verbondenheid met de natuur. Zelfs in een moderne inrichting geeft het gewei een soort oergevoel. Het doet denken aan de tijd dat de houtkachels ronkten, en vader ’s avonds thuiskwam, met het geweer over zijn schouder. Waar moeder in haar schommelstoel slofjes breidde voor de hele familie en de kinderen tevreden waren met een blikken munt. Het gevoel van ultieme vrijheid en tevredenheid.

Gewei Gewei als decoratie

gewei Gewei als decoratiemateriaal in je huis

Gewei als decoratiemateriaal

Misschien draaf ik wat door. Want voor veel mensen geldt een gewei gewoon als prachtig decoratiestuk. Ideaal als kapstok voor je lampjes of voor je jassen. Of gewoon op de salontafel, als rustiek stilleven. Op de kast of op de schouw, een gewei is kunst op zichzelf. Het heeft geen drukke andere accessoires om zich heen nodig om gezien te worden. Zeker in een licht interieur zorgt een gewei voor die bijzondere Zweedse touch.

Gewei decoratiemateriaal

Creatief decoreren met een gewei

Een klassieke plek voor een gewei is en blijft natuurlijk de schouw. Zo’n prachtig stilleven direct uit de natuur boven een knisperend houtvuur blijft een ultiem schouwspel om bij weg te dromen. Wees niet bang om ook eens op een creatieve manier naar het gewei te kijken; zo kun je het in een opvallende kleur schilderen, gebruiken als hanger of er een prachtige collage van maken, door verschillende soorten geweien bij elkaar te hangen. Leuk idee; geef je gang een matzwarte kleur en decoreer deze met een krijtwit geverfde gewei-kapstok. Met dit bijzondere contrast creëer je een unieke binnenkomer.