Geef je oude meubelen een brocante look! - Mart
Home / Stories / Geef je oude meubelen een brocante look!

Geef je oude meubelen een brocante look!

Mooi brocante is duur. En dat is niet erg, want voor iets moois geef je graag wat uit. Maar als je zelf twee rechterhandjes hebt, is het ook leuk om zelf je meubels en accessoires op te knappen en te bewerken in die brocante stijl.

Een paar leuke opknappertjes van de kringloop of rommelmarkt, of het oude kastje van je oma. Met een beetje verf en inspanning kun je er zelf een juweeltje van maken!

Brocante look

Met een likje witte verf geef je je meubels natuurlijk al vrij snel een brocante ‘look’. Maar het resultaat is nog mooier als je ook die prachtige uitstraling van een oude en verweerde verflaag en oude waslagen zou kunnen nabootsen. Lees je een beetje in op internet, en je ontdekt dat dit met speciale verftechnieken heel goed mogelijk is. Bovendien hoeft het helemaal niet ingewikkeld of moeilijk te zijn.

Brocante kast Knap je meubels op

Verftechnieken

Er zijn verschillende technieken om je kast of tafel een brocante look te geven. Elke techniek zorgt voor een eigen effect. Zo kun je je meubel een flinke white wash beurt geven (een verftechniek waar we je in een volgende blog meer over vertellen), het hout vergrijzen, patineren, craqueleren of simpelweg doorschuren. In de volgende blogs bespreken we één voor één de verschillende verftechnieken die er zijn.

Brocante kast Brocante kast

Eenvoudige brocante verftechniek

Hier alvast een voorproefje van een eenvoudige brocante verftechniek:

Zorg voordat je aan de slag gaat voor een goed behandelde ondergrond van je meubel. Hiervoor moet je je kastje of stoel eerst goed ontvetten. Je kunt dit doen met terpentine of ammonia. Na het ontvetten schuur je het hout met de nerf mee totdat de lichte onderlaag zichtbaar wordt. Hierna breng je grondverf aan. De basis is nu gelegd.

Hierna begint het echte werk. Breng over de grondverf twee lagen verf in de kleuren van je keuze aan. Kies voor een groot contrast tussen deze kleuren of juist een subtiel verschil. Schuur lichtjes door op de hoeken en bollingen zodat de onderliggende verflaag zichtbaar wordt. Werk eventueel af met een transparante laklaag. En voilà, je nieuwe kastje is als oud geworden.

Meer weten over verftechnieken voor een brocante look? Lees dan het boek ‘Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten’ eens: een sfeervol en handig boek met stap-voor-stap beschrijvingen en boordevol kleurenfoto’s voor € 19,95.