Eigen haard is goud waard! - Mart
Home / Stories / Eigen haard is goud waard!

Eigen haard is goud waard!

Wanneer de sneeuw buiten dwarrelt, en er op de ramen grote ijsbloemen zitten, is het dé tijd om de open haard aan te steken. Tenminste, als je er één hebt. Want de keuze voor een open haard is niet zomaar gemaakt.

Voordat het grote genieten begint, zijn er al heel wat keuzes gemaakt. Want kies je voor een bio-ethanol haard, een makkelijk ontsteekbare elektrische of gashaard of voor een traditionele houthaard? Met gas kies je voor gemak, maar met hout voor traditionele romantiek. Maar voor bijna alle haarden geldt, dat er een schouw omheen moet.

Welke schouw kies ik?

Een schouw zorgt ervoor dat de aanwezigheid van je haard benadrukt wordt. De keuze van een schouw is zeer persoonlijk en hangt natuurlijk sterk samen met je interieur. Van strak modern en minimalistisch tot romantisch met krullen en ornamenten. Ook de grootte van de schouw is zeer bepalend, evenals de aansluiting op de vloer. Daarnaast kun je kiezen tussen een uit de wand stekend frontmodel, of een zogenaamd omloopmodel.

Een schouw in je interieur

Al deze keuzes hangen samen met de sfeer en uitstraling van je interieur. Een schouw is als een lijst om een schilderij; hij moet volledig in harmonie zijn met de kachel en met de omgeving. Dat betekent dat bij elke interieurstijl een eigen schouw past. Een modern interieur vraagt om een strakke, rechte schouw, terwijl bij een modern landelijk interieur een kalkzandsteen schouw met eventuele bewerking prima past.

shouw open haard

Materiaal schouw

Naast de uitstraling is ook het materiaal belangrijk; kies je voor een schouw van natuursteen, dan kies je voor stoer en robuust. Een marmeren schouw is degelijk en klassiek, en een betonnen schouw geeft een gedurfde en onafgewerkte uitstraling. Kijk bij de aanschaf van een schouw of open haard ook eens verder dan de standaardmodellen. Zo kun je een schouw (laten) maken van stalen platen of van simpele stenen. Op die manier houd je je vuurplek robuust en landelijk.

Houtkachels

Wie van Zweedse invloeden houdt, kan terecht bij de houtkachels. Deze staande kachels geven je huis direct een vintage touch. Zorg wel dat het past bij de rest van je interieur, anders kan een staande houtkachel ook een ouderwets effect geven.