Eigen galerie, toon je mooie spullen! - Mart
Home / Stories / Eigen galerie, toon je mooie spullen!

Eigen galerie, toon je mooie spullen!

Je huis eigen maken, zodat het echt thuis wordt kan op heel veel verschillende manier. Een daarvan is een eigen galerie samenstellen om je mooiste foto’s, verzamelingen en andere dierbare stukken te tonen.

Bijzondere voorwerpen en persoonlijke verzamelingen maken een huis interessant en echt jouw huis. Toon je gasten een kijkje in je liefhebberijen door je favoriete spullen stijlvol uit te stallen.

Foto’s aan de muur

Een muur vol foto’s, opgehangen of neergezet als in een galerie, vormt een onmiskenbare blikvanger in je huis, en kan bovendien elk moment vernieuwd worden. Foto’s die op een bijzondere manier gepresenteerd worden, kunnen een kamer volledig veranderen. Dat geldt voor eigen foto’s, kunstfoto’s maar ook (of misschien juist wel) voor creatieve eigen creaties of die van je kinderen. Zet de lijsten eens op hele smalle schappen in plaats van ze op te hangen. Daardoor kun je gemakkelijk wisselen of nieuwe lijsten toevoegen. Door ze willekeurig neer te zetten ontstaat een dynamisch en ‘toevallig’ effect.

Galerie

Op de schap

Op mooie schappen langs de muur komen je boeken, bijzondere voorwerpen die je bijvoorbeeld mee terug hebt genomen van vakanties of andere verzamelingen prachtig tot hun recht. Er bestaat bijna geen betere manier om boeken, snuisterijen of je verzamelingen onder de aandacht te brengen dan op schappen langs de wand. Zowel een mooie boekenkast als planken zijn ideaal, omdat ze orde scheppen en in een handomdraai veranderd worden. Varieer de hoogte van de vakken, zodat je voorwerpen van verschillende grootte kwijt kunt en combineer voorwerpen op een creatieve manier.

Eigen galerie 

Opvallen

Door alle planken in dezelfde kleur te schilderen ontstaat een heldere, strakke indruk; kies een kleur die net iets anders is dan die van de muur, dan vallen de voorwerpen meer op. Dit kun je dan nog verder versterken door accentverlichting, dus bedenk van tevoren waar de contactdozen moeten komen!

Kop en schotel aan de muur

Presenteer verzamelingen als een geheel, daarmee bereik je het grootste effect. Laat vormen, kleuren en thema’s terugkomen om eenheid te creëren. Laatst maakte ik een binnenkijkreportage bij iemand die antieke theekopjes verzamelde. Dat soort kleine items komen in een grote kast meestal niet goed tot hun recht. Op een donkerblauwe muur had de bewoonster kleine, witte kubussen bevestigd en op iedere kubus stond een kop en schotel. Dit gaf echt een wow-effect, want elke kop en schotel kreeg zo als het ware een eigen podium.

Eigen galerie

Reizen, erfstukken en interesses

Het zichtbaar neerzetten van voorwerpen die voor jou betekenis hebben, zou je eigenlijk een vorm van kunst kunnen noemen, helemaal als het op een aantrekkelijke manier gebeurt. Dingen die voor een gezin dierbaar zijn, vinden andere mensen vaak fascinerend. Dus geef je foto’s, dierbare spulletjes, verzamelingen en boeken een plekje waar ze opvallen – door creatief gebruik te maken van planken, schoorsteenmantels, vensterbanken, tafels en muren – en laat ze stuk voor stuk hun verhaal vertellen over je interesses, erfstukken en reizen.