
Een warm welkom voor gasten
Als kind had ik al een grote droom; als ik later mijn huis had, zou het altijd openstaan voor gasten. Iedereen die bij mij op bezoek zou komen, moest zich welkom voelen. En daar zou ik mijn hele huis op inrichten. Een veilige en gezellige plek voor iedereen die zich (spontaan) zou melden.
Warm onthaal
Inmiddels ben ik getrouwd, heb ik een eigen gezin en een heerlijk huis. Maar die droom is hetzelfde gebleven. Onze gasten worden dan ook met de nodige egards ontvangen en verwend. Het moment waarop ze zich welkom voelen, begint overigens niet pas bij het openen van de deur. Het begint al zodra ze de auto uitstappen en richting de voordeur lopen.
Candle bags op je oprijpad
Tijdens de donkere wintermaanden maak ik er een sport van om het oprijpad en de entree zo gezellig mogelijk te maken. Zo schaf ik al tijdens het begin van het herfstseizoen een pakket zogenaamde candle bags aan. Deze lichtzakjes zet je langs de kant van je oprijpad. Het waxinelichtje dat je in het zakje kunt zetten zorgt ervoor dat er een warme zachte lichtgloed uit de candle bags straalt. Een warmer en gezelliger welkom voor je gast bestaat er niet.
Krans op je deur
Elke gast wil zich welkom voelen. Het is daarom belangrijk om je gast zo kort mogelijk voor een saaie, dichte deur te laten staan. Een mooie krans op de deur maakt je huis gevoelsmatig een stuk toegankelijker. Kies voor een krans die past bij het seizoen. Verzamel bijvoorbeeld tijdens de herfstboswandelingen mooie dingen uit de natuur. Je kunt de verzamelde bladeren, eikeltjes, paddenstoelen, bolsters, takjes en mos met appeltjes, eikels, kastanjes, noten en hedera prachtig op een krans van wilgentakken decoreren. Natuurlijk kun je ook aan de slag met een stro- of steekschuimkrans. Nadert de kersttijd, dan kun je de herfsttinten vervangen door dennentakken, hulst of rode besjes. Met een mooie, brede rode strik eromheen, heb je een krans die perfect past bij de tijd van het jaar.
Kaarsen voor het raam
Een kaars voor het raam nodigt je gasten uit om snel naar binnen te komen, richting de warme gezelligheid. Vaak heb je niet veel nodig voor zo’n aantrekkelijk stilleven in je vensterbank. Zoek een oude, wat gebutste plank uit de schuur en leg die in de lengte in de vensterbank. Zet er een paar witte kaarsen in diverse hoogten op. Je kunt de kaarsen eventueel afwisselen met een vergrijsd vaasje, een oude stolpfles of een ander eenvoudig accessoire. Wanneer je enkel een paar kaarsen gebruikt kun je er ook wat dennengroen of rode bessentakjes omheen leggen. Hou het overigens wel rustig, want je hoeft er geen kermis van te maken. De accessoires die je op de plank zet, moeten alle aandacht krijgen. Even een paar minuten van je tijd, en je zult zien dat je binnen een handomdraai een prachtig en uitnodigend stilleven voor je raam hebt gecreëerd.
Entree
Wanneer je de deur eenmaal openmaakt, komt je gast als eerste binnen in de entree. Een gezellige entree is al een warm welkom op zich. Het nodigt je uit om verder te komen en het laat al iets zien van de stijl van je interieur. Genoeg reden om je entree niet te laten versloffen tot rommelige schoenen-, jassen- en tassenopbergplek. Zorg voor een overzichtelijk entree met één kapstok en bijvoorbeeld een gezellige houten bank waarop je wat accessoires kwijt kunt. Het mooist is om je schoenen uit het zicht op te bergen. Je kunt dat bijvoorbeeld doen in een schoenenkast of in een paar leuke manden. Zorg er vooral voor dat je gast zich geen weg moet banen tussen de rommel die er ligt. Een opgeruimde hal is een warm welkom voor je gasten.