De mooiste kersttafels - Mart
Home / Stories / De mooiste kersttafels

De mooiste kersttafels

Kerstmis is een tijd van tradities. Van de kerstboom tot kerstkleding, kerstliedjes, -films, -verhalen, -decoraties, -fairs en last but not least: het kerstdiner!

Bij de ene familie wordt jaarlijks het gourmetstel te voorschijn gehaald, bij de ander staat er wild op het menu. Bij weer een ander neemt iedereen een eigengemaakte gerecht mee of wordt het gehele diner besteld bij een lokaal restaurant of traiteur, zodat succes qua eten in ieder geval verzekerd is.

Traditie versus verrassing!

Mijn familie is traditioneel. In alles, maar zeker als het gaat om kerstdiners. We hebben onze succesgerechten als garnalencocktail, ossenstaartsoep, rollade, biefstuk, puddinkjes, taarten en iets lekkers bij de koffie. Daar is helemaal niks mis mee, ik ben gek op tradities, maar ik wil dit jaar voor een verrassend element zorgen en alles net even anders presenteren.

kersttafel

Lievelingsservies

Dus heb ik iedereen gevraagd om zijn of haar lievelingsservies mee te nemen en daarmee de kersttafel te dekken. We maken er een geheel van door het met kant geborduurde witte tafelkleed, de bijpassende servetten, het klassieke tafelzilver en kristallen glaswerk te gebruiken. De borden, kommen en presenteerschalen, kortom al het aardewerk zal heel erg divers zijn!

kersttafel

Persoonlijk kaartje

Om aan alles een persoonlijk tintje te geven, krijgt iedereen dit jaar een ‘eigen’ glas of stoel. Ik heb dit niet zelf bedacht maar ‘geleend’ uit een tijdschrift: zoek van je gasten foto’s van vroeger of van nu in zwart-wit of sepia en plak die op zo’n ouderwets bruin kaartje waar al een ponsgat in zit. Bevestig het kaartje met stoer touw of lief lint aan de stoel of kristallen glas. En iedereen weet exact waar hij of zij zit die avond.

persoonlijk kaartje kerst

Kerstmenukaart

Ook kun je van oude ansichtkaarten hele leuke menukaarten maken. Print van te voren het menu op mooi kalkpapier, snijd het papier op maat van de kaart en plak het op elkaar. Eventueel voorzien van een glamourlintje of een mooie kraal.

Zilveren of koperkleurig dienblad

Ben je een liefhebster van kleur of ga je dit jaar voor een tapas-kerstdiner of een andere vorm van kleine hapjes bij het eten? Gebruik dan kleine kommetjes en zet deze op een groot dienblad. Combineer bijvoorbeeld mooie blauwwitte Marokkaanse schaaltjes met een groot zilveren of koperkleurig dienblad en zet tussen de schaaltjes van die leuke gekleurde lichtjes.

Soep uit een weckpotje

Bij een landelijke gedekte tafel kun je kiezen voor een linnen of stoer jute tafelkleed. Maak gebruik van houten planken of ‘plakken’ boom als onderzetters én om brood op te serveren. Extra stoer en landelijk is het als je de soep of het toetje in van die gezellige weckpotten serveert.

Weckpotje

Mooi gedekte tafel

Hoe de tafel er uit ziet tijdens het kerstdiner is eigenlijk nét zo belangrijk als wat je serveert. Je haalt tegenwoordig heel veel leuke inspiratie uit de woonbladen én van internet. Kijk voor nog meer inspiratie eens op: kersttafels pinterest of op christmas table Een mooi gedekte tafel, waar aandacht aan is besteed, vergroot alleen maar de feestvreugde. En of je nu gaat voor glamour wit, roze en goud, een natuurlijke tafel of een tafel in zwart-wit… er is inspiratie genoeg!

(Bronnen: eenigwonen.nl, pinterest.com)