De mooiste kersttafel met deze 6 handige tips - Mart
Home / Stories / De mooiste kersttafel met deze 6 handige tips
Tips voor de mooist gedekte kersttafel

De mooiste kersttafel met deze 6 handige tips

De feestdagen zijn dé tijd van het jaar voor gezellige eetmomenten en vrolijk gedekte tafels. En hoewel de tijdschriften en winkels vol staan met leuke ideeën, is het soms lastig om een haalbare en mooie tafelstijl te kiezen, die helemaal bij je past. Daarom geven we je hieronder een aantal handige en praktische tips om jou de leukste rustieke kerst(tafel) ooit te bezorgen.

Tip 1: Begin op tijd!

De dagen voor kerst zijn vaak de drukste dagen in het jaar. Je voorkomt een hoop stress door je nu al rustig te gaan oriënteren op jouw perfecte kersttafel. Neem er rustig de tijd voor om te ontdekken welke stijl het beste bij jou past. Zo heb je straks nog alle tijd om je spulletjes te verzamelen.tips voor de mooiste kersttafel

Foto: camillestyles

Tip 2: Maak het jezelf niet te moeilijk!

Tijdens de kerst zie je de mooiste en meest kunstzinnig gedekte tafels. Prachtig natuurlijk. Maar realiseer je dat hiervoor in de meeste gevallen een professionele stylist aan te pas is gekomen. Wanneer je het zelf doet, is het belangrijk dat je de lat niet te hoog legt. Zeker wanneer je kiest voor een mooie landelijk gedekte tafel, is het belangrijk om het rustig en overzichtelijk te houden. Rustiek tafelen betekent namelijk vooral eenvoud. Je zult zien, er is niet zoveel nodig om jouw kersttafel helemaal in de juiste sfeer te brengen.tips voor de mooist gedekte kersttafel

Foto: thenaturalwedding

Tip 3: Ga eerst terug naar de basis

Er is tegenwoordig zoveel aanbod in kerstdecoraties dat het gevaar bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Begin daarom gewoon simpel bij de basis; welk interieur heb je en welke basiskleuren zie je daarin terug? Het antwoord op deze vraag vormt de basis voor jouw kersttafel. Op die manier houd je het dicht bij jezelf en voorkom je dat je een allegaartje van kerstdecoraties verzamelt die uiteindelijk niet bij elkaar én niet bij je interieur passen.

tips voor de mooiste kersttafelFoto: homedeco

Tip 4: Kies jouw stijl

Nu je weet welke kleuren je basis vormen, kies je voor een stijl die daarbij past. Kies daarbij zo specifiek mogelijk; want ook als je kiest voor landelijk, kun je nog verschillende kanten op. Kies je voor romantisch landelijk; met pastelkleuren en kanten servetten, of kies je voor robuuste eenvoud; met houten bordonderzetters en veel dennengroen? Gebruik tijdschriften om je te inspireren. Of plan gewoon een momentje Pinterest-struinen in, waarop je op zoek gaat naar de mooiste plaatjes. Als je het makkelijk vindt, kun je hier online een mooi moodboard van maken. Natuurlijk kun je ook kiezen om de plaatjes uit te knippen en op een groot vel papier te plakken. Let op: eenvoud siert, dus het hoeft helemaal niet pronkerig te zijn om er toch feestelijk uit te zien. Een paar mooie, of natuurlijke takken met besjes en een paar kaarsjes geven vaak al genoeg sfeer aan de tafel. Vergeet bovendien niet dat er ook nog eten op tafel komt te staan. Een rustig gedekte tafel geeft jou dus ook nog eens de mogelijkheid om met die mooie pas gekochte schalen te pronken.

tips voor de mooist gedekte tafel

Foto: Huis & Inrichting

Tip 5: Maak een lijstje

Wanneer je jouw stijl eenmaal gekozen hebt, kun je een lijstje maken van alle dingen die je nodig hebt. Schrijf daarbij alles op en wees concreet. Van kleine decoraties, tot de borden die je wilt gebruiken. Wanneer je je lijst compleet hebt, kun je gaan ordenen; wat heb ik nog in huis, en wat moet ik nog aanschaffen. Op die manier creëer je een handig overzicht wat je nog nodig hebt, en wat je al hebt. Nog een kleine tip: stop de dingen die je al hebt, in een aparte doos. Doe daar de latere aankopen bij. Zo heb je in de drukke dagen voor kerst jouw doos met benodigdheden al kant en klaar staan.

tips voor de mooiste kersttafel

Foto: homeandgarden

Tip 6: Decoreer vanuit je hart

Het moment suprême is aangebroken, en je wilt de kersttafel gaan dekken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Begin met de basis; de borden, het bestek en de glazen. Van daaruit ga je aan de gang met de decoraties. Zorg bijvoorbeeld voor leuke menu- of naamkaartjes die je op de borden legt, wat kerstgroen in het midden en een paar mooie oud houten kaarsenstandaards. Ook de glazen kun je vaak op een mooie, creatieve manier decoreren. Kijk maar eens op Pinterest. Hier vind je talloze leuke decoratie-ideeën. Volg bij het decoreren vooral je hart. Haal af en toe wat weg, of zet er iets bij. Zo merk je vanzelf wat jij de mooiste samenstelling vindt. Heel veel succes!

En natuurlijk een Happy Christmas!