
De loft: landelijk wonen in een industriële omgeving
Ooit was een loft alleen bestemd voor geluksvogels en rijke burgers. Tegenwoordig is het een kwestie van risico durven nemen. Want de aanschaf van een loft vereist een paar stevige benen en een uitstekend gevoel voor inrichten…
De loft verovert Nederland. Niet alleen in zijn ‘traditionele’ vorm, maar ook als zelf in te richten nieuwbouwcasco. Een loft wordt vaak opgeleverd als grote open ruimte, waar de koper de indeling volledig zelf kan bepalen. De hoge plafonds en halve verdiepingen geven de ruimte van nature al een industrieel uiterlijk. Veel lofts vind je dan ook in oude fabrieken, loodsen, scholen en pakhuizen.
Waarom een loft?
Als je van ruimte houdt, is een loft dé perfecte plek om te wonen. Waar vroeger vooral kunstenaars hun intrek namen in de oude lofts, worden de ruimten nu vaak multifunctioneel gebruikt door wonen en werken te combineren. Aannemers kopen deze leegstaande gebouwen vaak op en maken deze basaal klaar voor bewoning. Dat betekent in de praktijk dat ze zorgen dat er een water-, licht- en gas- en rioolaansluiting in het gebouw is en dat het voldoet aan de basale veiligheidseisen.
Inrichten van een loft
Het warm aankleden van een loft is niet zo makkelijk. Door de hoge plafonds, de grote ramen, en de industriële uitstraling is het een extra uitdaging om een warme, landelijke sfeer te creëren. Zeker omdat het een open ruimte is, waarin zo min mogelijk muren en deuren worden gebruikt. Zorg ervoor dat je de goede kleuren en meubels kiest. Deze zijn bepalend voor de sfeer en uitstraling van een woonkamer in een loftwoning. Laat je – hoewel je bij een loft veel ruimte hebt – echter niet verleiden tot het plaatsen van veel grote meubelstukken. Een grote kast, stoel of tafel op de verkeerde plaats kan de volledige inrichting van je loft grondig verstoren. Zorg voor stoffen in warme kleuren en zachte materialen. Hierdoor straalt je interieur direct zachtheid en een warm welkom uit.
Natuurlijke materialen
Je kunt vloerbedekking gebruiken om je grote ruimte in verschillende stukken op te delen. Om een warm gevoel te creëren, kun je houten meubels combineren met vloerbekleding in natuurlijke materialen zoals natuursteen, beton of hout. Zo ontstaan er ook verschillende kleurvlakken en krijgt een grote ruimte een stijlvolle en tijdloze touch mee. Maak de inrichting compleet met een paar grote kleden op de grond. Op die manier creëer je de warmte van het landelijk wonen in een industriële omgeving. Ook het belang van verlichting en een goed doordachte verwarming is essentieel in een loft. Je wilt natuurlijk geen lelijke verwarmingselementen in je interieur verwerken. Toch moet je voldoende warmte en zachte verlichting voorzien zodat de volledige ruimte knus aanvoelt. Zorg daarom voor een goed verlichtings- en verwarmingsplan. Zeker met een complex project als de inrichting van een loft is het belangrijk dat je dat door een professionele interieurontwerper laat doen. Zo voorkom je dat je fouten maakt, die je later moeilijk weer recht kan trekken.
Industriële charme
Probeer tijdens de inrichting wel de de industriële charme te behouden. Meubelen met een materiaalmix zoals bijvoorbeeld hout en metaal zorgen ervoor dat het stadse karakter van de loft niet verloren gaat. Gebruik alleen de hoge muren voor grote meubelstukken, zoals een enorme boekenkast. Hierdoor benadruk je de ruimte en laat je de loft ook echt loft zijn en blijven.