De keuken, het hart van het huis! - Mart
Home / Stories / De keuken, het hart van het huis!
Keuken stalen elementen

De keuken, het hart van het huis!

Een complete verbouwing is fantastisch. Maar tegelijkertijd ook ingewikkeld. Want je moet from scratch iets gaan bedenken. De grote vraag is dan; wat wil ik eigenlijk? Welke stijl past bij het huis, en waarbij voelen wij ons thuis? Om op die vraag antwoord te geven, begonnen wij bij het hart van het huis: van de keuken.

Ruimtelijk en knus

De keuken is bij ons het centrum van het gezinsleven. En dat zie je in het nieuwe huis ook terug; de keuken wordt een van de grootste ruimten in het huis. Het is de plek waar we spelen, koken, eten, kletsen, wijnen en vrienden ontvangen. Een belangrijke ruimte dus, die ruimtelijk, praktisch en knus tegelijk moet zijn. 

Eenheid

Omdat de aannemer volgende week begint met de (enorme) aanbouw, willen we de keuken tegen die tijd helemaal afgevinkt hebben. Dus zijn we tijdig op zoek gegaan naar hoe we het hart van ons huis willen inrichten. Tegelijkertijd bepaalt deze eerste keuze ook de aanzet naar de rest van ons huis, naar de stijl die we willen doortrekken in elke kamer, om zo een prachtige eenheid te creëren. 

Help, waar begin je?

Natuurlijk is het bij iedereen anders hoe je dit proces aanvliegt. Wij zelf begonnen met het bepalen van de sfeer. Waarvoor gebruiken we onze keuken? Alleen voor koken, of is het een echte leefruimte? Willen we kleur of juist geen kleur? En hoe moet de keuken er praktisch gezien uitzien?

De keuken als centrale plek in huis

Door onszelf deze vragen te stellen, kregen we al een beetje een idee wat we wel en wat we niet wilden. Omdat de keuken de centrale plek is in ons huis, wilden we dat hij een warme uitstraling kreeg. Tegelijkertijd moest het geen drukke keuken worden, en moest het overzichtelijk blijven. Zo kwamen we al snel uit op notenhout, een warme houtkleur met een moderne uitstraling. De vloer werd van lavasteen, net als de rest beneden. De combinatie van de vloer met het warme hout, zorgt voor een prachtige balans tussen strak en warm. Hetzelfde geldt voor het marmeren aanrechtblad (strak en modern), in combinatie met zogenaamde groene Zelliges (Marrokaanse handgebakken steentjes) op de muur. Kortom, voor ons was een goede balans tussen modern en authentiek heel erg belangrijk.

Apparatuur kiezen

Dan is er nog het ‘saaie’ gedeelte dat je moet kiezen: de apparatuur. 

Je kunt het met apparatuur het zo gek maken als je zelft wilt, bedenk daarom goed wat je echt nodig hebt. Zeker met een beperkt budget. Is de keuken juist de belangrijkste ruimte in huis voor jou als thuiskok en/of gezelligheidsdier? Dan kan een simpele keuken, aangevuld met meerdere ovens en andere handige geïntegreerde apparatuur een goede en toch betaalbare optie zijn. Is het budget wat ruimer, denk dan alsnog goed na of je geen geavanceerde apparatuur aanschaft die je uiteindelijk maar één keer zult gebruiken. Dat is dan weer jammer van het geld. 

Een manier om het wat goedkoper te houden, is door dit zelf online bij elkaar te sprokkelen. Als je weet wat je zoekt, dan kun je goed prijzen vergelijken en de beste deal maken. 

Kortom….

Zorg dat je duidelijk hebt wat je wel en niet wilt en laat je daardoor leiden.

Eventueel kun je een moodboard maken. Als je dit moodboard als uitgangspunt neemt, kan de keukenverkoper je gericht helpen op basis van je wensen en eisen.

Geen zin in een moodboard? Dan werken een paar foto’s in een mapje op je telefoon ook perfect. Als je maar duidelijk hebt welke kleuren, materialen, stijlen en apparaten je wel of juist niet in je nieuwe keuken wilt hebben.