Crea met cranberry’s - Mart
Home / Stories / Crea met cranberry’s

Crea met cranberry’s

Op Terschelling weten ze er wel raad mee: cranberry’s. Het eiland staat er vol mee en de bewoners gebruiken de besjes om onder andere jam, thee, taart, kaarsen en wijn mee te maken. Maar niet alleen in de zomer is dit ‘rode goud’ populair. Vooral rond de kerst zijn de besjes ontzettend populair als decoratiemateriaal. En dat is niet zo gek, want die kleine rode besjes weten je direct een kerstgevoel te geven.

Knutselen is voor mij een beetje ‘een ding’. Niet dat ik het niet zou willen, maar mijn korte spanningsboog, mijn ongeduld en mijn onhandigheid staan me gewoon vaak in de weg. En eerlijk is eerlijk, het is vaak net zo makkelijk om iets gewoon in de winkel te kopen. Toch is er een uitzondering; zo rond de kerst koop ik een paar zakken cranberry’s (gewoon bij de AH of de groenteboer) en frutsel ik wat kerstboomdecoratie in elkaar. En al zeg ik het zelf; het ziet er elk jaar weer feestelijk uit.

foto2-decoration-kerst

Kerstboomdecoratie

Om aan de slag te gaan met cranberry’s heb je geen geduld, geen verfijnde motoriek of lange spanningsboog nodig. Het is namelijk even eenvoudig als het eruitziet. Zeker de kleine kerstboomdecoratie, die je overigens ook kunt gebruiken in de rest van je interieur. De kleine besjes zijn vrij zacht aan de binnenkant, waardoor je er makkelijk een ijzerdraadje door kunt steken. Met een aantal cranberry’s, een buigzaam ijzerdraad en wat groen kun je elke vorm maken die je maar wilt.

foto3-kerst-diy

foto4-kerst-decoratie

Krans

Een tikje moeilijker is de krans. Allereerst heb je een krans van stro nodig. Deze kun je gewoon bij Intratuin kopen. Als je het zo makkelijk mogelijk wilt aanpakken, koop je daar ook wat groene dennentakken. Leuker is natuurlijk om even lekker naar het bos te gaan, en daar wat groen te verzamelen. Dit groen wordt de basis van je krans. Zorg wel dat je voldoende meeneemt, want om de krans mooi dekkend te maken, heb je behoorlijk wat nodig. Vervolgens ga je aan de slag. Bind het groen met een groen, buigzaam ijzerdraad om de krans. Belangrijk is dat je het draad er zo omheen bindt, dat het mooi wegvalt tussen de naaldjes. Als je de krans goed bedekt hebt met voldoende groen, kun je de cranberry’s erop bevestigen. Dit kan met een sterke lijm, of met een speciaal ijzeren pinnetje (ook verkrijgbaar bij Intratuin). Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de cranberry’s eerst in vorm te brengen met een ijzerdraad en daarna het hele vormpje op de krans te bevestigen. Voor het echte kerstgevoel kun je de krans ophangen met een grote, rode strik. Veel knutselplezier.

Aan tafel!

Tijdens het kerstdiner is het natuurlijk de kunst om je tafel zo gezellig mogelijk te dekken. Met een zakje cranberry’s, een paar potjes en wat groen, maak je in een handomdraai de leukste kerstkaarsjes. Neem een potje en vul dit met wat groen. Doe wat water in het potje en dek het geheel af met een aantal cranberry’s. Niet helemaal tot de rand, want er moet nog een kaarsje in. Wanneer je klaar bent, kun je het waxinelichtje in het potje stoppen. Je ziet dat de cranberry’s ervoor zorgen dat het kaarsje netjes blijft drijven. Om het af te maken leg je nog wat cranberry’s om het kaarsje heen. Voilà, aan tafel!

foto5-kersttaart

foto6-kerst-taart-decoratie

foto7-kerst-aantafel

Snacken maar!

Wist je trouwens dat gedroogde cranberry’s ontzettend gezond zijn? Cranberry’s zitten boordevol met vitaminen en zijn een goed alternatief voor rozijnen. Lekker zoet om op te knabbelen, met een rijke rode kleur en een fris-zure bessensmaak. Eet smakelijk!

foto8-aan-tafel

(Bronnen: foto 1: mystylevita.com, foto 2: craftriver.com, foto 3: weheartit.com, foto 4: sayyes.com, foto 5: sweet-gula.blogspot.fi, foto 6: huffingtonpost.com, foto 7: paperandlace.com, foto 8: weddingchicks.com )