Buiten wonen - Mart
Home / Stories / Buiten wonen

Buiten wonen

Naar buiten

Decoreren, meubileren en genieten van je huis is een proces dat niet stopt bij de achterdeur. De tuin is het natuurlijke verlengstuk van je huis. En het maakt niet uit hoe groot of hoe klein die tuin is, als je er voor zorgt dat het er ‘ontspannen’ en ‘uitnodigend’ is, dan wordt het vanzelf een plek die fijn is om naar te kijken en om in te verblijven.


Foto: Rachael Smith

Koffie in de morgenzon

Je tuin, terras of balkon is vooral een plek om plezier te hebben, te relaxen, familie en vrienden te ontvangen, een mooi boek te lezen of een goed glas wijn te drinken. Mijn allerfijnste tuinmoment? Dat is mijn allereerste kop koffie van de dag in de ochtendzon…


Foto: Studio Siebers

Bezoektuinen

Omdat ik veel tuinreportages maak én zelf aan het nadenken ben over de inrichting van de tuin bij ons nieuwe huis, spreek ik veel experts en lees ik blogs en (buitenlandse) bladen. En ik maak regelmatig een reportage in tuinen die openstaan voor publiek, die kun jij dus ook bezoeken! Hier kun je vaak verrassende ideeën opdoen, omdat het vaak tuinen zijn die door hobbyisten zijn aangelegd en dus niet standaard zijn.


Foto: Chris Snook

Kleine tuin, groot effect

Onlangs was ik te gast in een tuin die veel kleiner was dan ik in eerste instantie dacht. De eigenaresse gaf mij wat tips om dit resultaat te krijgen en een paar ervan wil ik je graag meegeven: Probeer een lichte, bijna bleke tint toe te passen voor je planten, je geverfde items en de meubels(stoffen). Zo geef je het zonlicht de kans zich als het ware door je tuin te laten stuiteren. Vermijd het gebruik van kleine planten, accessoires of materialen. Deze doen je tuin kleiner lijken. Hoe leuk oude waaltjes ook zijn, met grote tegels bijvoorbeeld oogt je tuin ruimer. Probeer ervoor te zorgen dat muren, schuttingen en hekken er zo veel mogelijk hetzelfde uitzien, zodat de ruimte een samenhangend geheel vormt en niet rommelig oogt.


Foto: Woontrendz.nl

Landelijke tuin

De lezers van de blogs van Mart zijn liefhebbers van een landelijk interieur. Landelijk in de zin van sober en stoer of juist het romantische meer kleurrijke landelijk. Het is leuk om je tuin en terras aan te laten sluiten op de sfeer die je binnen hebt gecreëerd.


Foto: Stoop Tuinen

Strakke lijnen

Een landelijke, formele tuin kenmerkt zich door een geometrisch, symmetrisch ontwerp. Een strak gazon, strak geknipte hagen en herhalende patronen van bloemen in duidelijk gedefinieerde borders met een beperkt kleurenpalet. Grote potten of plantenbakken zorgen voor een statement. En een vijver- of waterpartij zorgt voor niet alleen voor leven in de tuin, deze biedt ook een focuspunt.


Foto: Gardenguesthouse.nl

Cottage-tuin

Houd je juist van een romantisch landelijke stijl, dan kun je kiezen voor een cottagetuin die je laat genieten van een overvloed van de natuur net buiten je achterdeur. Deze tuin is het tegenovergestelde van netjes en duidelijk, er zijn geen vaste regels, laat de overdaad aan planten zorgen voor een overvloed van kleur en hier een daar een ornament of accessoire dat verwijst naar het landleven, zoals zinken teilen, emmers en gieters, een stenen trog of molensteen al dan niet gevuld met planten of water als kleine vijver.


Foto: Groei & Bloei