Boerenbont - Mart
Home / Stories / Boerenbont

Boerenbont

Bron: http://www.dewilgengaarde.com/

Doe je ogen dicht en snuif de verse strolucht op. Beeld je eindeloze weilanden in, met in de ochtend een dikke laag mist. Talloze bloemen, kwetterende vogels. En dan die grote oude boerderij. Maak kennis met boerenbont; de stoere, sobere, landelijke sfeer.

Of boerenbont een nieuwe stijl is? Eigenlijk niet. Je zou het kunnen vergelijken met landelijk, maar toch niet helemaal. Want bij boerenbont gaan we echt back tot the basics; naar stoere houtstructuren, onafgewerkt aardewerkt, krakende plankenvloeren en stoere betonnen muren. Hier geldt less is more, en more less is even better.

Originele elementen

Als je kiest voor een oude boerderij, ben je nooit klaar met klussen. Tenminste wanneer je besluit alle originele elementen te behouden. Toch is het de moeite van het wonen zeker waard. Want de sfeer die je met authentieke elementen krijgt, is uniek. Met de prachtige tinten van kalkverf en matte lak benadruk je de oude sfeer die in de boerderij hangt.

Moderne sfeer

Je kunt ook kiezen voor een moderne sfeer. Juist een strakke en moderne inrichting kan prachtig uitkomen in een oude boerderij. De tegenstelling tussen de bestaande, authentieke elementen en de moderne vormen kan bijzonder uitdagend en verrassend zijn.

Boerenbont

 Bron: decoratualma.com

Maak je huis boerenbont

Hoe jij de boerensfeer creëert in je eigen huis? Begin eens met al je spullen uit te zoeken en te sorteren. Zoals eerder gezegd; less is more. Kies een paar gave eyecatchers uit, die je gaat ‘tentoonstellen’. Gebruik ook niet meer decoraties als deze paar eyecathers. Verder is het belangrijk dat je zo min mogelijk meubelen in je huis zet. Zorg dat het niet kaal is, en ook niet te vol. Dat luistert best nauw. Een meubelstuk kan al genoeg zijn om je huis onrustig te maken. Gebruik ruwe materialen en basiskleuren, zoals taupe, grijs (blauw), wit linnen of pastelgroen. Deze kleuren hebben de eigenschap om vanzelf prachtig over te lopen in natuurlijke materialen. Om een vrolijke noot toe te voegen en het af te maken, kun je ervoor kiezen een bos wilde bloemen op tafel te zetten.

Boerenbont servies

Nu we het toch over boerenbont hebben, mag natuurlijk het boerenbontservies niet ontbreken. Wist je dat dit traditionele servies al meer dan 175 jaar bestaat? Het is voor het eerst geschilderd door pottenbakker Petrus Regout in 1841.Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar het is zeker een stukje geschiedenis. Dus wil je echt in boerenbontstijl? Dan mag dit servies natuurlijk niet ontbreken.