Blauw-wit servies - Mart
Home / Stories / Blauw-wit servies

Blauw-wit servies

Ik vond ze bij de Kringloop. Sindsdien gaat er geen dag voorbij dat ik er niet met plezier naar kijk; twee prachtige blauw-witte handgeschilderde kommen. Ze vielen direct op, daar tussen al dat andere oude servies. En zodra ik ze in het oog kreeg, wist ik dat ze van mij waren. Vanaf dat moment was de jacht geopend. Ik had namelijk een tegenstander; een oudere vrouw die met meer dan gewone belangstelling naar de koppen stond te kijken. En terwijl ik mijn aanwinst in het oog hield, probeerde ik haar subtiel af te leiden. “Fijne dag he, mevrouw? Prachtig weer! Zo is het lang niet meer geweest.” En tegelijkertijd probeerde ik mezelf subtiel langs de vrouw richting de prachtige kommen te manoeuvreren. Tot ik ze te pakken had.

Toegegeven, het is misschien niet zo netjes. Maar het resultaat mag er nu toch zijn; de twee bijzondere koppen staan nu prachtig te pronken onder een stolp op de piano. En al zeg ik het zelf; het is een prachtaanwinst.

foto2-blauw

Pareltjes uit de Kringloop

Soms heb je dat; van die pareltjes die je tegenkomt. Op de rommelmarkt, of terwijl je je wekelijkse snuffelronde door de kringloop loopt. Nu moet ik zeggen dat blauw-wit servies altijd goed bij mij valt. Zeker die handgeschilderde exemplaren. Ze hebben iets ouds, gezelligs en authentieks en doen me denken aan mijn knusse ouderlijk huis. Dus zodra ik een blauw-witte pot, kleine schoteltjes of kopjes tegenkom, kan ik niet anders dan ze meenemen en tentoonstellen.

foto3-blauw-wit

Keulse pot

Ik ben overigens niet de enige. Vooral de Keulse potten zijn tegenwoordig erg in trek. Deze bekende grijsblauwe potten werden voor 1900 gebruikt om groenten in te conserveren. De Keulse pot werd dan gevuld met laagjes rauwe groente afgewisseld met laagjes zout. Op de pot werd een schone doek gelegd en daarop een houten deksel met een steen erop om het op zijn plaats te houden. De pot werd op een koele plaats gezet. Af en toe moest het door het zout gevormde vocht worden verwijderd en werd er weer een schone doek opgelegd. In de winter werd een portie groente uit de pot gehaald en goed afgespoeld, waarna het gekookt werd. Tegenwoordig worden de potten vooral gebruikt als decoratiemateriaal of om houten keukenlepels in te zetten.

foto4-wit-blauw-jpeg

In de keuken

Weer terug naar het blauw-witte servies. Als je een beetje van dit servies houdt, is het prachtig om het op een opvallend plekje in de keuken te zetten. Bevestig bijvoorbeeld een grote plank ongeveer een meter boven je aanrecht en stal daar al je mooie servies op uit. Zo kun je er de hele dag lekker van genieten.

foto1-blauwwitservies

foto6-servies-blauw-wit-landelijk

Aan de muur

Ook nog een leuk idee; verzamel een paar mooie blauw-witte borden en hang deze aan de muur. Je kunt de borden ophangen door aan de achterkant een speciaal stickertje met een haakje te bevestigen. Zo hoef je het bord niet te beschadigen, om het op te hangen. Je kunt deze stickers met haakjes krijgen bij de bouwmarkt. Wil je liever geen gaatjes in je muur boren? Dan is het dit behang van Studio Ditte een optie. Het behang is versierd met het mooiste handgeschilderde servies.

foto7-servies-aan-de-muur

Gezellig dineren

Servies heb je natuurlijk niet alleen om uit te stallen. Het is nog leuker als je het echt gebruikt tijdens een bijzonder dinertje. Op een mooi wit linnen tafelkleed zal je blauwwitte servies nog mooier uitkomen. Eet smakelijk!

foto8-in-de-keuken-blauw-serviesjpg

(Bronnen: foto 1:vbellblog.com, foto 2: tumblr.com, foto 3: perscentrumwonen.nl, foto 4: picturetrail.com, foto 5: studioditte.nl, foto 6: perfeitaordem.com, foto 7: mariska-middelkoop, foto 8: theorientalshop.nl)