Bijna Kerst! - Mart
Home / Stories / Bijna Kerst!
Scandinavische kerstdecoratie

Bijna Kerst!

Foto: Bratte bakka blogspot

Originele kerstinterieurs

De gezelligste tijd van het jaar breekt weer aan en dus kwam de vraag “Wil je iets schrijven over kersttrends?” niet helemaal uit de lucht vallen. Ik vind het altijd een lastig ding: kersttrends. Zelf ben ik helemaal niet zo van trends in de decembermaand. De ballen in onze boom zijn oud (van mijn oma, moeder en mijzelf) en wanneer ik zo’n winkel bezoek stampvol met kerstdecoraties denk ik altijd: wat druk, wat veel, en wat veel hetzelfde…Maar als ik kerst-binnenkijkers maak, dan zie ik iedere keer weer prachtige, originele bomen en kerstinterieurs.

Foto: Ernie Enkelaar

Dozen vol kerst

Ik besloot onze Doornse bloemkunstenaar Veldhuysen Bloemisten te bezoeken. In de winkel van Gert is even op je beurt wachten geen straf. En in de decembermaand al helemaal niet want dan maakt Gert er altijd een groot feest van. Ik ging bij hem langs in de veronderstelling dat hij al helemaal in de ‘jingle bells’ stemming zou zijn. Maar zijn bloemenwinkel stond vol met dozen; dozen vol ballen, bellen, engeltjes en bijzondere ornamentjes en accessoires, al dan niet uitgepakt. En daartussen stond een verse voorraad prachtige bloemen, net ingekocht op de veiling.

Kerstdecoratie landelijke stijlFoto: Vibekedesign

Winkel versieren

Gert vertelde dat hij de dag ervoor had bedacht de winkel helemaal in kerstsfeer te tooien. Een week later dan voorgaande jaren vanwege het lekker weer. En hij verwachtte, vanwege dat mooie weer niet veel klanten, dus kon hij dat versieren op z’n gemak gaan doen. Maar je zult zien: het halve dorp wilde die dag een verse bos in huis. Vandaar al die dozen en “m’n excuses voor de rommel.”

Iets bijzonders

Op mijn vraag of hij iets kon vertellen over kersttrends barstte Gert enthousiast los. Vlak na de zomervakantie had hij de design en decoratiebeurs Maison & Objet in Parijs bezocht. Vol inspiratie en nieuwe ideeën was hij gaan inkopen. Later had hij her en der nog losse items op de kop getikt, omdat die hem waren opgevallen qua ontwerp en of kleur. Want zo vertelt Gert: “Een gewoon kerstornament kun je overal kopen, voor iets bijzonders moet je naar een speciaalzaak.”

Goud!

Qua kleur, zo vertelde hij, zie je dit jaar veel goudtinten. Al dan niet gecombineerd met wit en groen. “Goud-wit en goud-groen zijn perfecte tinten voor mensen die van een wat luxere en chique uitstraling houden. Het zijn kleurcombinaties die prachtig samengaan met echte groendecoraties in bijvoorbeeld een landelijke woonstijl.”

Kerstdecoratie goud

Trendy!

Maar ook een bonte mix van tinten, zie je dit jaar terug. En dat is iets voor mensen die wel van iets bijzonders houden. “En daarin ben ik los gegaan, want er zijn zo veel leuke kerstdecoraties te koop, stuk voor stuk bijzonder en met een eigen karakter. Een oude auto, een grammofoonspeler, fruit, je kunt het zo gek niet bedenken of het is ontworpen!”

Natuurlijke materialen

Voor wie dat allemaal net even wat te dol is, geen paniek. Want bij Gert zag ik ook sobere decoraties, handgemaakt van natuurlijke materialen. Denk aan rendieren in mooie goud- en houttinten, kerstboompjes in alle kleuren en maten of een simpele groentoef aan de deur. En voor de liefhebbers van Scandinavische interieurs valt er dit jaar ook genoeg te beleven. Van een eenvoudig maar zo mooi en sfeervol lichtsnoer boven de tafel of een stermotief op de schouw…

Foto: Ernie Enkelaar

Hip van vorige jaar

Gert vertelde ook dat hij sommige accessoires die vorig jaar niet werden verkocht, omdat ze té hip waren, er dit jaar ook weer bij zet. “Dat doe ik ieder jaar en nu mag jij raden wat er dan het eerste wordt verkocht. Precies, de accessoires van vorige jaar!” Dit jaar zijn dat de paarse decoraties. “Paars is nog steeds een trendy kerstkleur, maar veel mensen vonden dat vorig jaar nog te heftig. Benieuwd naar wat men er dit jaar van gaat vinden…”