Aan tafel! - Mart
Home / Stories / Aan tafel!

Aan tafel!

Tafel dekken is een kunst. Zeker wanneer je het voor je gasten extra gezellig wilt maken. Want een mooi gedekte tafel laat je maaltijd nog meer smaken.

Hoe dek ik een tafel?

Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je moet dekken. Waar moeten de borden, de messen en de wijnglazen. Wil je het helemaal volgens de etiquette doen, dan kun je gebruikmaken van onderstaand schema.

Bont servies

Natuurlijk moet de tafel passen bij de rest van je interieur. Kies daarom kleuren die terugkomen in de ruimte of hou het basic. Wil je echt eens lekker gek doen? Pak dan alle soorten antiek servies in alle tinten en met diverse printjes. Gewoon verkrijgbaar bij de kringloopwinkel. Hoe bonter hoe beter. Je servies kan met de jaren groeien, het is een uitdaging om bij iedere rommelmarkt weer iets moois aan de collectie toe te voegen. Antiek in alle tinten en met diverse printjes.

Kleurstijlen

Dek de tafel rijkelijk met grote, tot op de vloer reikende tafelkleden. Gewoon als stylingelement, dus niet alleen als er gasten komen! Kies voor meerdere kleden voor een bijzonder effect. Combineer lichte en donkere kleuren met elkaar en schroom niet om gewassen linnen samen te voegen met ruwer linnen. Het onafgewerkte linnen heeft een nonchalante uitstraling. Zorg er wel voor dat de tafelkleden effen van kleur zijn. Tafelkleden met prints zorgen vaak voor een rommelig effect.

Eenvoudig tafel dekken

Zorg dat alle aandacht naar je servies gaat. Dat betekent dat je teveel extra opsmuk moet vermijden. Stijl ligt vaak in de eenvoud, oftewel less is more. Verras je tafelgasten met een mooi versierde menukaart. Deze kaart is gemaakt van gevouwen papieren onderzetters voor de taart. Doe er een mooi geschreven menukaart in, en vouw de onderzetter om de kaart heen. Knoop het geheel dicht met een strikje. En het is meteen feest.

Ook leuk! Laat al je gasten een witte (of andere kleur) kandelaar of waxinelichthouder meenemen voor een perso­­­­­­­onlijk gedekte tafel. Eén kleur blijft rustig en de verschillende vormen en texturen maken het spannend

eettafel gedekt

gedekte tafel landeljk

(Bronnen beelden: wikimedia.org, wedluxe.com)