Aan de romantische kant - Mart
Home / Stories / Aan de romantische kant

Aan de romantische kant

vintagewhitesblog.com

Ken je ze nog? Die mooi gehaakte kanten kleedjes onder de bloempot van je oma? Of die grote kanten sprei waar je als kind onder kroop om je te verstoppen voor je rondstormende neefjes en nichtjes? Heerlijke herinneringen, aan mooie dingen. Ook nu is kant nog helemaal hot. Of je nu een modern interieur hebt, waar je wat knussigheid in wil aanbrengen, of een Engels interieur waar een kanten kleedje helemaal op z’n plaats is; in alle gevallen is kant nog steeds romantiek ten top!

romantischkamer-interieur

romantischkamen.blogspot.com

Wist je dat kant eigenlijk een typisch westers dingetje is? Waarschijnlijk is het oude ambacht rond de 15e eeuw ontstaan, in Vlaanderen of Italie. Dat weten we niet precies omdat de handelsbetrekkingen tussen Vlaanderen en Venetie in die tijd heel erg nauw waren. Het is dus niet precies te achterhalen waar het ambacht nou het eerst is ontstaan. Wel weten we dat er in die tijd twee soorten kant waren; naaldkant en kloskant. Daarbij was de naaldkant erg kostbaar, omdat deze heel erg arbeidsintensief was.

kant-in-je-interieur-verwerken

paperblog.com

Kloskant werd gemaakt door verschillende klosjes met kantdraad in een bepaalde volgorde over elkaar heen te slaan. Hierdoor ontstond een verfijnd patroon. Het klossen van kant is een zeer bewerkelijke techniek, wat het zeer kostbaar maakt. Het was daarom in het verleden alleen bereikbaar voor de zeer rijken. De kostbaarste kant is van de dunste draden gemaakt. Om kant in kragen te verwerken moet het worden verstevigd met stijfsel.

kanten-kleedjes-van-oma-gehaakt

wonen-con-amore.blogspot.nl

Er bestaan tientallen verschillende soorten kant, die kunnen worden ingedeeld naar herkomst, techniek of stijlperiode. Vaak zijn de kantsoorten ook verwant aan elkaar. Iedere stad en iedere streek had vroeger zijn eigen patronen en zijn eigen manier van werken met bijbehorende variaties van kussens en klossen. Men herkent daardoor aan de kant vaak de streek waar hij is gemaakt.

kant-is-weer-hip

etsy.com

Met dat kanten kleedje van  je oma moet je dus voorzichtig zijn. Omdat kant zo verfijnd is, is het mooi om het kant te combineren met en stoer materiaal, zoals hout. Leg bijvoorbeeld een stuk boomstam neer met een kanten kleedje erop. Zet er een klein potje op met een cactusje of wat veren.  Je zult zien dat het prachtig staat. Ook leuk; lijst het kanten kleedje in. Door het achter glas te plaatsen, krijgt het de allure van een museumstuk. Mooie eyecatcher in een modern en strak interieur.

aan-de-romantische-kant

welke.nl

De kanten sprei en de kussens zijn natuurlijk altijd te gebruiken. Speur tijdens je vakantie eens goed rond op een Frans brocantemarktje. Grote kans dat je daar prachtige kanten kussenhoezen of spreien vindt. Inslaan dus!